FEKKES LANDSCHAPSARCHITECTUUR
LANDSCAPE FOODSCAPE
VOEDSELBOS KREILERWOUD

Voedselbos Kreilerwoud

Educatief en productief voedselbos. Een plantage vol smaken. Een nieuwe manier om eten te verbouwen, met de natuur als basis.

Bezoek enkel op afspraak.
Neem voor meer informatie contact op.


Drieluik
Met het drieluik landschapsarchitectuur, eetbaar landschap en educatief voedselbos verzorgen we advies, ontwerp, coaching en educatie.
Lees meer…


Het laatste nieuws
Lees meer…


Jelle Fekkes
Tuin- en landschapsarchitect bnt
Voedselbosboer

~ scroll voor het hele bericht ~

Vitaal de droge zomer door
Geplaatst op 19 juli 2018.

Het is al wekenlang droog en warm. Ik moet eerlijk toegeven dat van het plantgoed dat dit voorjaar is aangeplant het een en ander is doodgegaan. Inboet, zoals we dat noemen, is er in het eerste jaar altijd, maar deze zomer maakt de schade wel groter. Tegelijkertijd zie ik grote verschillen tussen systemen en plekken. De aanplant in het twee jaar oude voedselbos van Kreilerwoud staat tussen de 2m hoge en diep wortelende ridderzuring. Deze planten geven veel beschutting en concurreren veel minder met jonge oppervlakkig wortelende planten dan gras dat doet. De nieuwe aanplant langs de jonge singels op de campus heeft het daarmee vergeleken veel zwaarder. Ook in de zware klei bij Houtrak heeft de jonge aanplant het momenteel hard te verduren.

Een van de succesfactoren van voedselbossen is hun vermogen om langdurende droogte goed door te komen. Een goed ontwikkeld voedselbos heeft een open humeuse bodem waarin veel water kan worden gebufferd. Bomen zorgen bovendien voor een mild microklimaat onder de boomkruinen, terwijl het bos als systeem het beschikbare water goed weet te bereiken. Extreme weersomstandigheden zoals deze zomer laten eens te meer zien wat een veerkrachtig voedsellandschap nodig heeft.

Terug